Zachowaj letnie smaki na dłużej
Gdy owoce, warzywa i zioła już dojrzeją, wypróbuj nasze pomysły na przetwory, aby zachować wspaniałe letnie smaki przez cały rok. Zerwij jeżyny zanim zrobią to ptaki!
1. Zioła można przechowywać dłużej
(Zachowując ich smak), gdy je wysuszysz. Wystarczy powiesić pęk do góry nogami w ciepłym i suchym miejscu.
2. Spróbuj wymieszać zioła z odrobiną oliwy
i zamroź je na tacce do lodu. Nie tylko wytrzymają dłużej, ale także dodadzą potrawie wspaniałego smaku podczas gotowania.
3. Suszenie grzybów
Z dala od źródła ciepła i wilgoci zdecydowanie podkreśli ich smak. Po wysuszeniu należy zamknąć je w szczelnym pojemniku, aby przez wiele miesięcy zachowały swoje właściwości. Później wystarczy je tylko namoczyć, aby móc z nich ponownie skorzystać.
4. Miód wspaniale konserwuje
Wystarczy wrzucić do niego kilka ulubionych ziół i przypraw (my lubimy lawendę, rozmaryn, cynamon i goździki), aby uzyskać wspaniały smak.
5. Robienie dżemu
To klasyczny sposób zaprawiania owoców. Tak smakują najlepiej i można eksperymentować z różnymi kombinacjami (można nawet dodać odrobinę miodu z ziołami). Ważne jedynie, aby używać hermetycznie zamykanych słoików.
6. Dżem to dla ciebie pestka? Spróbuj chutney
W ten sposób możesz także zakonserwować warzywa, które będą stanowić wspaniały dodatek do kanapek czy curry.
7. Robienie marynat
To zdecydowanie najłatwiejszy sposób na robienie przetworów. Wystarczy wybrać warzywo i dodać 1 część octu, 2 części cukru i 3 części wody. Kilka godzin później warzywa są gotowe do jedzenia, ale jeżeli uszczelnisz i wysterylizujesz słoiki, przetrwają lata.
8. Zachowaj swoją letnią lemoniadę
Mieszając cytrynę i cukier (czarny bez też jest wspaniały!) i mrożąc ją. Później, gdy kilka łyżeczek wymieszasz z wodą, przywołasz wspomnienie lata.
9. Mrożenie owoców jest niezykle proste
Wystarczy wyłożyć je na tacce w zamrażarce (aby zachowały swój kształt), a potem przechowywać je w torebkach do zamrażania, gotowe do letnich koktajli.